BiH: Djeca loveći pokemone ulaze u minska polja

Djeca koja koriste aplikaciju Pokemon Go u BiH zalaze u minski sumnjive i rizične povrišine da bi našli unikatnog pokemona.

Kako smo čuli i pročitali da humanitarna organizacija "Posavina bez mina" iz Brčkog je dobila informaciju da djeca koja koriste aplikaciju Pokemon Go u BiH zalaze u minski sumnjive i rizične povrišine da bi našli unikatnog pokemona.


“Mole se svi građani da to ne čine i da poštuju postavljene znakove minske opasnosti i da ne zalaze u područja koja su im nepoznata”, objavila je ova organizacija na svojoj facebook stranici.

Igrica Pokemon Go funkcioniše tako što se uključi (GPS) geolokacija na mobilnom telefonu i prikaže se mapa po kojoj igrač hoda.


Igrica Pokemon Go funkcioniše tako da se uključi geolokacija na mobilnom telefonu i prikaže se mapa po kojoj igrač hoda. I tako sve dok se ne pojavi Pokemon. Onda se igrica Pokemon Go prebacuje u virtualnu stvarnost i na ekranu mobitela ili tableta vidi se stvarni prostor gdje se nalazite, ili gdje se Pokemon nalazi zahvaljujući mobilnoj kameri. Pokemon može da bude u travi, na granama, fontani, ulici. Kada mu se dovoljno približite,  oko Pokemona se pojavi krug i igrač mora da baci svoju vitrualnu Pokemon loptu, koja će se pojaviti na ekranu. Na nju igrač mora da klikne prstom dok se Pokemon ne uhvati i ne spremi u Pokemon loptu. Cilj je uhvatiti što više Pokemona i da budu najbolji i najjači.