Ko se sjeća ove scene? 'Čiko, čiko, jel sav ovaj lebac tvoj?'

Kako se zove film?

Užička republika“ je jugoslovenski partizanski film iz 1974. godine, koji prati nastanak i pad Užičke republike i ljubavnu vezu između španskog dobrovoljca Bore i učiteljice Nade. Godine 1976. je emitovana i mini serija sa istim nazivom, od pet epizoda sa materijalom koji je izbačen iz filma zbog predugog trajanja.

Nekoliko mjeseci nakon što je Vermaht primorao jugoslovensku kraljevsku vojsku na kapitulaciju u Aprilskom ratu, Boro, španski borac i prekaljeni komunista, dobija zadatak da organizuje ustanak u zapadnoj Srbiji. Organizovani otpor se pretvara u masovni ustanak protiv okupatorskih snaga. Partizani, predvođeni Komunističkom partijom Jugoslavije uspjevaju da istjeraju Njemce sa velike teritorije koja će kasnije postati poznata pod imenom Užička republika. Narod se okuplja oko partizana i ubrzo su oslobođeni Bajina Bašta, Požega, Užice i Čačak. Vrhovni štab partizanske vojske dolazi na oslobođenu teritoriju. Međutim, snage odane kralju Petru II imaju drugačije planove.

Glavne uloge: Boris Buzančić, Božidarka Frajt, Aljoša Vučković, Rade Šerbedžija, Marko Nikolić, Branko Milićević, Milutin Mićović, Neda Arnerić, Dušan Vojnović, Petar Prličko, Ružica Sokić, Mija Aleksić, Žarko Jokanović, Miodrag Lazarević, Vasa Pantelić, Marko Todorovic.